سلام به همه کنکوریهای عزیز. من بیتا آذرپیرا با یک مقاله فوق العاده در مورد روش مطالعه زمین شناسی کنکور کنار شما هستم. شما میدانید که تعداد زیادی از افرادی که در کنکور تجربی شرکت میکنند زمین را صفر میزنند شما اگر تا آخر این مقاله کنارم باشید همه چیز را در مورد مطالعه زمین شناسی یاد میگیرید و از این نقطه ضعف داوطلبان کنکور تجربی به نفع خود استفاده کنید. در این مقاله کاملترین روش خواندن زمین شناسی برای کنکور و اهمیت زمین شناسی در کنکور، بودجه بندی زمین شناسی کنکور و …. را در سایت مشاوره تحصیلی بررسی میکنیم.
اهمیت زمین شناسی در کنکور
زمین شناسی یک درس با ضریب 1 (از نظر ضریب کم ارزشترین درس کنکور) است، اما با همین ارزش کم میتواند تاثیر مفیدی در رتبه و تراز شما ایجاد کند؛ پس با توجه به این موارد نباید از آن چشمپوشی کرد. با این تفاسیر تا حدودی با ارزش درس زمینشناسی آشنا شدیم. اما بد نیست یک بررسی اجمالی روی زمینشناسی در دفترچه کنکور داشته باشیم.
درس زمین شناسی در کنار با درس ریاضی در آخرین دفترچه اختصاصی کنکور تجربی یعنی دفترچه سوم قرار دارد. از 15 سوال با ترتیب 141 تا 155 تشکیل شده که در ادامه به بررسی بودجهبندی این درس خواهیم پرداخت.
بودجهبندی زمین شناسی کنکور

همانطور که در بخش قبلی اشاره شد، درس زمینشناسی از 15 تست تشکیل شده است؛ البته تعداد سوالات هر فصل هر سال متغیر است و نمیتوان عدد دقیقی برای آن مشخص کرد، اما در بخش زیر به صورت کلی به تعداد میانگین سوالات زمینشناسی در کنکور اشاره میکنیم.
- فصل اول : آفرینش کیهان و تکوین زمین (۳ سوال)
- فصل دوم : منابع معدنی و ذخایر انرژی ، زیر بنای تمدن و توسعه (۳ سوال)
- فصل سوم : منابع آب و خاک (۲ سوال)
- فصل چهارم : زمین شناسی و سازههای مهندسی (۲ سوال)
- فصل پنجم : زمین شناسی و سلامت (۲ سوال)
- فصل ششم : پویایی زمین (۲ سوال)
- فصل هفتم : زمین شناسی ایران (۱ سوال)
با توجه به کنکورهای اخیر ثابت شده است که نصف سوالات زمین شناسی در کنکور از ۳ فصل آفرینش کیهان و تکوین، منابع آب و خاک و سلامت طرح میشوند. دوستان خوبم قبل از بررسی ادامه مقاله از شما عزیزان دعوت میکنم تا سایر مقالات مرتبط با روش مطالعه دروس کنکور را از طریق لینکهای زیر مطالعه کنید که اطلاعات به شدت مفیدی در اختیار شما عزیزان قرار دادهایم:
- روش مطالعه زیست برای کنکور
- روش مطالعه شیمی برای کنکور
- روش مطالعه ریاضی برای کنکور
- روش مطالعه فیزیک برای کنکور
روش مطالعه زمین شناسی برای کنکور

میخواهید در زمینشناسی درصد بالایی کسب کنید؟ خب برای رسیدن به این هدف، اولین قدم آشنایی با روش صحیح مطالعه زمینشناسی یازدهم برای کنکور است. یادگیری روش مطالعه شامل 6 بخش در حالت کلی و به صورت زیر است:
- مطالعه روزنامهوار کتاب درسی
- مطالعه ی پاراگراف پاراگراف به صورت دقیق کتاب درسی
- مطالعه عکسها و جدول
- خلاصه نویسی و حاشیه نویسی
- تست زنی
- مرور کردن
مطالعه روزنامهوار کتاب درسی زمینشناسی
اولین مرحله خواندن روزنامهوار درس زمینشناسی است اول باید با درس آشنا شوید و ببینید درس در مورد چه چیزی است؟!
برای این مرحله کافیست اول عنوان فصل را مشاهده کنید و یک بررسی روی تیترهای همان فصل بیندازید. در این حالت مفهوم اصلی فصل را متوجه خواهید و میدانید قرار است چه چیزهایی را یاد بگیرید. در ادامه به مطالعه روزنامهوار مطالب خواهید پرداخت تا مجدد یک دید اصلی درباره محتوای فصل را کسب کنید.
مطالعه ریز و کامل مباحث زمینشناسی
مرحله بعد دقیقا بستگی به این مورد دارد که قصد دارید از روی کتاب درسی، زمینشناسی را مطالعه کنید یا از روی منبع آموزشی مانند کتاب تست. نگران نباشید، این مرحله برای هر دو نوع منبع مشترک و قابل استفاده است. باید هر پاراگرف را بخوانید و زیر نکات و مطالب مهم خط بکشید یا آن را هایلات کنید و به صورت دقیق و مفهوم اصلی درس را درک کنید و بدانید هدف از آن چیست. به عنوان یک تکنیک ساده، بعد از اتمام هر پاراگراف میتوانید منبع را ببندید و مطالبی که مطالعه کردید را سعی کنید که تدریس کنید.
مطالعه جداول و تصاویر زمینشناسی
سومین قسمت بررسی تمام عکسها، جدولها و نقشهها در زمین شناسی است که خیلی اهمیت دارد و سوالات زیادی از آنها مطرح میشوند؛ آنها را خوب یاد بگیرید. به عنوان یک روش کنکوری میتوانید سوالات شکلدار یا مربوط به جداول زمینشناسی کنکور را از روی دفترچه سوالات بررسی کنید تا متوجه شوید به چه صورت از این قسمتها سوال طرح میشود.
خلاصهنویسی مباحث مطالعه شده
خب، موارد بالا را که انجام دادید حال نوبت به خلاصهنویسی میرسد که یک رکن خیلی مهم هست. چون به شما کمک میکند در روزهای پایانی یعنی نزدیک به کنکور مطالب را در زمان کمتری مرور کنید. یادتان باشد بدون خلاصهنویسی، مطالعه شما به درد نمیخورد و شاید برای یادگیری در حد یک هفته ارزش داشته باشد پس خلاصهنویسی را جدی بگیرید…
حل تست زمینشناسی کنکور بعد از اتمام فصل
تمام نکات قبل را که به صورت کامل اجرا کنید تازه 50 درصد از مسیر صحیح خواندن زمینشناسی را برای کنکور طی کردهاید، 50 درصد باقی مانده بخش عمده و اصلی آن مربوط به حل تست است. شما با مطالعه درسنامه در واقع یک دید کلی از مفاهیم را درک کردهاید، اما زمانیکه به سراغ حل تست میروید در واقع کاربرد درسنامهها در حل تست را یاد خواهید گرفت که تقریبا مهمترین قسمت ماجراست. در این بخش هم قصد دارم از شما عزیزان دعوت کنم تا از سایر محتواهای مهم سایت در زمینه مشاوره تحصیلی با کمک لینکهای زیر استفاده کنید:
شاید باورش سخت باشد ولی دلیل اصلی که افرادی که تست نمیزنند و فقط درسنامه مطالعه میکنند و نتیجه نمیگیرند یا منفی میزنند دقیقا همین موضوع است. پس حواستان به حل تست برای زمینشناسی باشد.
مرور زمینشناسی کنکور به صورت متناوب

اما به سراغ مرحله آخر برویم. همه مراحل قبل را اگر به درستی انجام دهید تا یک هفته الی یک ماه مطالب در ذهن شما باقی خواهد ماند؛ اما تکلیف مابقی زمان چیست؟ اینجاست که مرور نقش اصلی خود را به عنوان یک قهرمان نشان میدهد.
با هر بار مروری که انجام میدهید مطالب در ذهن شما تثبیت میشود و مدت زمان بیشتری ماندگار خواهد بود. اما چگونه مرور کنیم؟ برای مرور سه روش عمومی و مفید به شکل زیر وجود دارد و میتوانید با همین الگو مرور خود را انجام دهید:
- مرور بعد از پایان فصل و قبل از حل تست.
- مرور بعد از اتمام کل تستهای همان فصل.
- مرور ماهانه که میتوانید هر ماه یک مرور کلی روی مطالب قبلی داشته باشید.
روزی چند ساعت زمین شناسی بخوانیم؟
خب شاید قسمت شیرین ماجرا برای کنکوریها همین بخش باشد. نیازی نیست که هروز برای زمین وقت بگذارید زیرا هم ضریب کمی دارد و هم حجم آن کم است. پس هر هفته سعی کنید بین 3 الی 5 ساعت برای این درس اختصاص دهید. زمان دقیق به وضعیت درسی شما و میزان مطالبی که نیاز به مطالعه آنها دارید و فاصله شما تا روز کنکور بستگی دارد.
عزیزان به پایان این مقاله رسیدیم امیدوارم به اطلاعاتی که لازم داشتید رسیده باشید. ما در این مقاله اهمیت و روش مطالعه کردن درس زمین شناسی اشاره کردیم و به شما راهکارهای اصولی مطالعه زمین شناسی کنکور پیشنهاد دهیم. اگه سوالی داشتید در بخش کامنت مطرح کنید. در ضمن برای دسترسی به سایر بخشهای مهم سایت میتوانید از لینکهای زیر استفاده کنید: