در جریان هستید که بدترین آمار مربوط به درصدهای منفی و صفر در کنکور برای درس ریاضی است؟ تقریبا حدود 50 درصد داوطلبان کنکور در درس ریاضی درصد منفی یا صفر کسب میکنند و باور کنید هیچکدام از آنها با هدف منفی زدن سر جلسه کنکور نمیروند اما گرفتار این موضوع میشوند، مشکلی که شاید در شما را نیز در دام بیندازد… یکی از دلایل اصلی منفی زدن ریاضی در کنکور مربوط به عدم آشنایی با روش مطالعه ریاضی برای کنکور است. من شایان مامندی هستم مشاور و برنامهریز تحصیلی و امروز به معنای واقعی قصد دارم که سبک و سیاق خواندن ریاضی برای کنکور از مرحله باز کردن منبع آموزشی تا مرحله حل تست و برنامهریزی برای ریاضی کنکور و ترتیب خواندن مباحث ریاضی کنکور را کاملا رایگان در اختیار شما عزیزان قرار دهم.
بهجای سردرگم بودن و نگرانی از بابت یادگیری درس ریاضی قول میدهم اگر با دقت نکات این مقاله را بخوانید و البته با دقت بیشتر هم آنها را اجرا کنید دیگر هیچ مشکلی از بابت چگونه ریاضی را برای کنکور بخوانیم نخواهید داشت. پس تا انتها با من همراه باشید و در هر بخش کوچکترین ابهامی داشتید سریعا از طریق کامنت مطرح کنید تا شما عزیزان را راهنمایی کنم.
توجه کنید: این مقاله نه تبلیغی است و نه ناقص؛ با خیال راحت آن را مطالعه کنید و از محتوای آن استفاده کنید.
ترتیب خواندن مباحث ریاضی کنکور تجربی

قبل از شروع مطالعه برای هر درس باید آن درس را بشناسید و یک الگو برای مطالعه مطالب آن پیدا کنید. اما نیازی نیست که خودتان را زحمت دهید زیرا از قبل این کار را انجام دادهام. با یک بررسی ساده متوجه میشویم که مباحث ریاضی کنکور در هر سه پایه در حال تکرار شدن هستند، به مثال زیر دقت کنید:
- تابع: فصلهای 5 دهم، 3 و 5 یازدهم و 1 دوازدهم.
- مثلثات: فصلهای 2 دهم، 4 یازدهم و 2 دوازدهم.
- احتمال: فصل 7 ریاضی دهم تا دوازدهم.
- هندسه: فصلهای 1 و 2 یازدهم و 6 دوازدهم.
- آمار: فصل 7 ریاضی دهم و یازدهم.
- معادلات و نامعادلات: فصلهای 4 ریاصی دهم و 1 یازدهم.
- حد: فصلهای 6 یازدهم و 3 دوازدهم.
تا اینجا الگوی اول مربوط به تکرار فصلهای ریاضی در هر سه پایه را بهدست آوردیم، اما جدا از این مباحث، فصلهایی وجود دارند که سر و کله آنها را یک بار بهصورت مستقل مشاهده میکنیم اما در سایر فصلهای ریاضی متوسطه دوم، بعضی از آنها حالت پیشنیاز دارند و به صورت زیر دستهبندی میشوند:
- مجموعه، الگو و دنباله: فصل 1 ریاضی دهم.
- توانهای گویا و عبارات جبری: فصل 3 ریاضی دهم.
- شمارش بدون شمردن: فصل 6 ریاضی دهم.
- مشتق و کاربرد مشتق: فصلهای 4 و 5 ریاضی دوازدهم.
اولین نتیجهای که میتوان از این بررسی گرفت این است که اصلا و ابدا نباید در خواندن ریاضی از صفر برای کنکور، بهصورت پایه به پایه پیش برویم؛ یعنی اول ریاضی دهم، سپس یازدهم و در آخر دوازدهم؛ زیرا با اینکار از ساختار اصلی این درس رعایت نمیشود.
اما یک نکته مهم؛ دانشآموزان پایه دهم و یازدهم با توجه به اینکه هنوز سطح مناسبی برای تفکیک مباحث ندارند، میتوانند فعلا فقط مباحث مربوط به پایه خود را بخوانند و در تابستان سال یازدهم یا زمانی که قصد شروع مطالعه ریاضی برای کنکور را داشتند از این قاعده پیروی کنند. اما قبل از ادامه از شما عزیزان دعوت میکنم تا از لینکهای زیر بودجهبندی دقیق تمامی دروس را مشاهده کنید بهخصوص برای درس ریاضی و اطلاع از ارزش هر مبحث این درس.
- بودجهبندی ریاضی کنکور
- بودجهبندی زیست کنکور
- بودجهبندی فیزیک کنکور
- بودجهبندی شیمی کنکور
- بودجهبندی زمینشناسی کنکور
پیشنیازهای ریاضی کنکور تجربی

تا اینجا با ساختار درس ریاضی آشنا شدیم، دومین قدم بررسی پیشنیازهای ریاضی کنکور تجربی است؛ منظور از پیشنیازهای ریاضی کنکور تجربی نظام جدید همان ترتیب مطالعه مباحث است که مطالعه خود را از کدام مبحث شروع کنیم و با چه ترتیبی بخوانیم. اجازه دهید یک مثال ساده بزنم؛ در فصل حد و پیوستگی، سوالات حد مثلثاتی را مشاهده میکنید و به این معنی است که باید قبل از حد مثلثات بلد باشید، در مبحث مثلثات نیاز به تسلط بر روی معادلات و نامعادلات داریم و …
این موضوع باعث ایجاد ارتباط بین اکثر مباحث ریاضی میشود و اگر بخواهیم این موضوع را حل کنیم باید مباحث را با اولویت پیشنیاز مطالعه کنیم. بههمین دلیل مباحث ریاضی را به دو دسته مباحث مستقل و مباحث زنجیروار تقسیم میکنیم و در بخش بعدی به بررسی آنها میپردازیم.
خواندن ریاضی از صفر با دستهبندی زنجیروار و مستقل

کل مباحث ریاضی را به دو دسته زنجیروار و مستقل تقسیم میکنیم. مباحث دسته زنجیروار به شدت با هم در ارتباط هستند و ترتیب خواندن آنها بسیار مهم است، اما دسته مستقل کاملا برعکس هستند و اصلا تفاوتی ندارد که شما اول کدام مبحث را بخوانید و بعد به سراغ کدام مبحث بروید. مباحث زنجیروار و ترتیب مطالعه آنها را بهصورت زیر مشخص میکنیم:
- توانهای گویا و عبارات جبری: بهدلیل داشتن مباحثی مانند اتحاد و تجزیه که در تمامی فصلها تکرار میشوند اولین مبحثی است که باید مطالعه شود.
- معادلات و نامعادلات: تقریبا در تمام فصلهای ریاضی با حل معادله یا نامعادله سر و کار داریم و دومین مبحث مطالعاتی در ریاضی است.
- تابع: در مباحثی مانند حد و پیوستگی، مثلثات، مشتق و کاربرد مشتق تسلط بر توابع الزامی است.
- مثلثات: هم در مباحث قبلی مانند تابع و هم در حد با مثلثات سر و کار داریم، برای رفع ابهام حدهای مثلثاتی نیز باید مشتق مثلثاتی بلد باشیم.
- حد و پیوستگی: پیشنیاز برای فصل مشتق است.
- مشتق و کاربرد مشتق: نیاز به تسلط بر تمامی مباحث قبلی را دارد.
تا اینجا 6 مبحث اصلی و زنجیروار در نحوه خواندن ریاضی برای کنکور را بررسی کردیم؛ الان نوبت به 4 مبحث باقی مانده از دسته مباحث مستقل است. یادتان باشد فرقی نمیکند ابتدا کدام مبحث را مطالعه کنید، اما دستهبندی زیر را بر اساس مباحث آسان به سخت این دسته برای شما تعیین شده که میتوانید از آن در مطالعه ریاضی تجربی برای کنکور استفاده کنید:
- آمار
- مجموعه، الگو و دنباله.
- شمارش بدون شمردن و احتمال.
- هندسه.
دوستان خوبم تا اینجا ترتیب خواندن مباحث ریاضی کنکور تجربی با رعایت پیشنیازها و فصلهای ترکیبی ریاضی تجربی را بهصورت کامل بررسی کردیم، از اینجا به بعد نوبت به بررسی روش خواندن درس ریاضی از انتخاب منبع گرفته تا روش برنامهریزی و حل تست را بهصورت نکته محور بررسی خواهیم کرد.
برای مطالعه ریاضی کنکور از چه منبعی استفاده کنیم؟

قبل از شروع مطالعه باید منبع خود را برای خواندن درس ریاضی انتخاب کنید؛ منابع آموزشی برای هر درسی به سه دسته تقسیم میشوند: کلاس آنلاین و حضوری، کلاس آفلاین و DVD و کتابهای کمک آموزشی. در این قسمت هم یک پیشنهاد خوب برای شما عزیزان دارم؛ اگر به هر دلیلی قصد ندارید کل مباحث یک درس را مطالعه کنید و فقط به دنبال مباحث مهم هستید، توصیه میکنم از لینکهای زیر استفاده کنید تا به مهمترین مباحث هر درس در کنکور دسترسی داشته باشید:
- فصلهای مهم ریاضی در کنکور
- فصلهای مهم شیمی در کنکور
- فصلهای مهم فیزیک در کنکور
- فصلهای مهم زیست در کنکور
بررسی تاثیر کلاس آنلاین یا حضوری برای یادگیری ریاضی
به عنوان فردی که یک سال از دوران متوسطه دوم را در کلاسهای حضوری گذراندهام این منبع را به شما توصیه نمیکنم؛ دلیل اول برای هزینه زیاد است، دلیل دوم هم اثبات دارد… فرض کنید ساعت 4 تا 5 کلاس دارید، باید از ساعت 3 آماده شوید، راهبیفتید. سپس 1 ساعت را در کلاس بمانید و با محاسبه مسیر برگشت و رفع خستگی هم حدود نیم الی 1 ساعت زمان نیاز دارید؛ عملا برای یک ساعت تدریس حدود 3 ساعت زمان اختصاص دادید و نیم ساعت برای مرور مباحث کلاس نیاز دارید + زمان حل تست. امیدوارم متوجه زمان زیاد این منبع شده باشید.
کلاسهای آنلاین مزیتی که دارند این است که امکان استفاده از اساتید معتبر وجود دارد و هزینه آن کمتر از کلاس حضوری است. اما بهخاطر شرکتکنندگان زیاد ممکن است امکان پرسش سوال برای شما نباشد. از طرفی گاها مشاهده میکنیم که کلاس آنلاین موسسات برای هر جلسه حدود 4 ساعت است؛ یادتان باشد شما علاوه بر آن 4 ساعت به زمان اضافی برای مرور و حل تست نیاز دارید.
پیشنهاد مشاور: بهترین روش استفاده از کلاس، چه حضوری و چه آنلاین برای رفع اشکال است. فرض کنید که مثلثات را مطالعه کردید و در مبحث معادلات مثلثاتی مشکل دارید، میتوانید برای ریز مباحث یک یا چند فصل که مشکل اساسی دارید یک جلسه کلاس رزرو کنید برای رفع اشکال.
بررسی کلاس آفلاین و DVD برای ریاضی کنکور
مزیت این نوع منابع ریاضی کنکور، عدم وابستگی آنها به زمان است. قرار نیست دیگر ساعت خاصی برای یادگیری ریاضی اختصاص دهید و در منزل خود حتی دوست داشتید ساعت 3 شب تدریس ریاضی را نگاه کنید. این منبع به افرادی توصیه میشود که دوست ندارند مطالب را با سختی یاد بگیرند و دوست دارند یک نفر مباحث را توضیح دهد. در انتخاب کلاس آفلاین و DVD برای ریاضی حتما به نکات زیر دقت کنید:
- قبل از تهیه حتما نمونه ببینید و نمونهها را از گوگل مشاهده کنید، به هیچ از وجه از موسسات یا مدرسین درخواست نمونه نکنید شاید بهترین قسمت را برای شما بفرستند.
- بعد از مشاهده نمونه از یک مبحث، به سراغ حل تست بروید تا ببینید آیا با آن روش که آموزش داده شده میتوان تست حل کرد.
- به حجم منبع دقت کنید که بیش از حد طولانی نباشد؛ چون شما در کنکور فقط درس ریاضی ندارید.
بررسی کتابهای کمک آموزشی برای یادگیری درس ریاضی
منبعی که اگر قرار باشد یک بار دیگر درس بخوانم و از آن استفاده کنم قطعا کتاب کمک درسی است. یادتان باشد کتاب کمک درسی از 2 بخش اصلی درسنامه + تست تشکیل شده است. تمام تستهای داخل کتاب کمک درسی، از تست کنکور گرفته تا تست تالیفی با همان روش داخل درسنامه حل میشود و این موضوع خیالتان را از بابت کاربردی بودن راهحلها راحت میکند.
اما ممکن است در یادگیری بعضی از مباحث با توجه به اینکه کسی نیست که تدریس کند، دچار مشکل شوید، مثلا مبحث تالس در فصل 2 ریاضی دهم؛ برای رفع اشکال نه نیازی به هزینه دارید و نه زمان زیاد. کافیست کمی از گوگل و مجازی کمک بگیرید و اسم مبحث مد نظر خود را سرچ کنید و چند نمونه فیلم مشاهده کنید و مشکل خود را به همین راحتی و خوشمزگی حل کنید. (باور کنید درس خواندن ساده نیست ولی باید کاری کنید که در این دوران علاوه بر سختی کمی لذت هم ببرید…). قبل از ادامه مقاله، توصیه میکنم از لینکهای زیر استفاده کنید تا اطلاعات و نکات مشاورهای که برای هر کنکوری واجب است را در دسترس داشته باشید:
- چگونه برای کنکور جمعبندی کنیم؟
- قرص پروپرانول برای کاهش استرس کنکور
- نحوه برگزاری کنکور 1403
- ضرایب دروس کنکور تجربی
در روش مطالعه ریاضی رتبههای برتر چگونه برای این درس باید برنامهریزی کنیم؟
بخش منبع و ترتیب مطالعه مباحث را کامل بررسی کردیم، در این مرحله نوبت به برنامهریزی برای ریاضی کنکور میرسد که از آموزشهای قبلی نیز بهره خواهیم گرفت. برای برنامهریزی ریاضی کنکور تجربی کافیست ابتدا از ترتیبهای بررسی شده شروع کنید. به فرض مثال قصد دارید که مبحث توانهای گویا و عبارات جبری را مطالعه کنید.
سپس به سراغ منبع آموزشی خود بروید؛ فرض میکنیم از ریاضی جامع مهروماه استفاده میکنید که این مبحث را در فصل 4 آموزش داده است و سبک درسنامههای آن بهصورت “ایستگاه” است و برای این فصل 2 ایستگاه آموزشی دارد. طبق مراحل زیر برنامه خود را به سادگی بچینید:
- قدم اول: منبع خود را باز کنید.
- قدم دوم: طبق سلیقه مطالعاتی خود مشخص کنید برای مطالعه هر صفحه چه قدر زمان نیاز دارید. مثلا در حالت عادی مطالعه هر صفحه از کتاب مهروماه 15 دقیقه زمان نیاز دارد.
- قدم سوم: تعداد صفحات هر ایستگاه را مشخص کرده و با توجه به زمانی که در قدم دوم مشخص کردید، زمان تقریبی مطالعه هر ایستگاه را مشخص کنید. مثلا ایستگاه اول این فصل، دارای 6 صفحه درسنامه است؛ پس یک داوطلب با سطح عادی 90 دقیقه زمان برای مطالعه این ایستگاه نیاز دارد.
- قدم چهارم: بر اساس سطح درسی، حجم منبع، تعداد مباحثی که قصد دارید از ریاضی مطالعه کنید و زمانی که تا کنکور دارید، تعداد جلسات هفتگی برای درس ریاضی را مشخص کنید.
فقط با همین 4 قدم میتوانید به سادگی هرچه تمام برای درس ریاضی و خواندن آن برنامهریزی کنید و یک دانشآموزش مستقل باشید.
جایگاه حل تست در نحوه مطالعه ریاضی کنکور

یادتان باشد، ریاضی یک درس محاسباتی است و صرفا با یادگیری درسنامهها بدون حل تست یا حل تست کم نمیتوانید نتیجه خوبی بگیرید. پس اگر دوست دارید تسلط کامل را بهدست بیاورید و بهترین روش مطالعه ریاضی کنکور را تجربه کنید، برای مطالعه درس ریاضی این تکنیک را اجرا کنید:
- ریاضی یک درس محاسباتی است؛ فقط با خوhندن درسنامه یا حل تست کم نتیجه ایدهآلی بهدست نمیآید.
- حتما بین آموزش و حل تست حداقل یک جلسه فاصله بیندازید.
- قبل از جلسه حل تست، در حد 10 دقیقه درسنامهها رو مرور کنید.
- زمان آموزش هر بخش حدود 5 تست آموزشی برای یاد گرفتن کاربرد درسنامه در حل تست بزنید.
- اولویت با تستهای کنکور سراسری باشد نه تالیفی.
- حتما تستها را تحلیل کنید و نکات آنها را وارد درسنامه کنید.
دوستان خوبم به پایان مقاله روش مطالعه ریاضی کنکور رسیدیم و سعی کردم تمام نکاتی که نیاز دارید از ترتیب مطالعه مباحث ریاضی کنکور تجربی و پیشنیازهای ریاضی کنکور گرفته تا فصلهای ترکیبی ریاضی و تکنیکهای برنامهریزی برای ریاضی کنکور و حل تست آن را در اختیارتان قرار دهم. امیدوارم به قول خود عمل کرده باشم و تاکید میکنم که اگر در هر بخش کوچکترین سوالی برایتان ایجاد شده است همین الان از طریق نظرات مطرح کنید تا شما عزیزان را راهنمایی کنم.
همچنین از شما دعوت میکنم تا برای مشاهده سایر محتواهای با ارزش سایت که کاملا رایگان منتشر شدهاند از لینکهای زیر استفاده کنید: